Kuran’da diğer tüm meyve veren bitkilerden daha fazla 22 kez adı geçen hurma ağacı, Ramazan aylarının sembolüdür ve faydaları saymakla bitmez. İlk bakışta tek çeşit gibi görünse de oldukça fazla çeşide sahiptir. Listemizde bunları sıraladık şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?
MEDJOOL HURMALARI
Medjool hurmaları, dünyanın en popüler hurma çeşitlerinden biridir, ilk olarak Fas vahası Talifalt’ta yetiştirilir ve günümüzde ağırlıklı olarak Orta Doğu (İsrail ana üretici ve ihracatçıdır) ve Kuzey Afrika’da yetiştirilir. Diğer çeşitlerden daha büyük ve tatlıdırlar ve üstün tatları ve çok yönlülükleri nedeniyle genellikle “hurmaların kralı” olarak adlandırılırlar.
ZAHİDİ
Zahidi, orta büyüklükte, yuvarlak ve altın renginde, karamelli patlamış mısır ve kuru kayısıyı andıran tatlı, cevizli, karamel benzeri bir tada sahip, Irak’tan bir hurma türüdür. Daha kuru, çiğnenebilir tarafta ve Medjool hurmasıyla karşılaştırıldığında daha az tatlı, hurmadaki şeker ise fruktoz değil sakaroz.
Ajwa, Suudi Arabistan Medine’den gelen ünlü bir hurma çeşididir. Koyu kahverengi ila neredeyse siyah renktedir. Doku biraz kuru, yumuşak ve çiğnenebilirken, tatlar kuru erik benzeri ve tarçın, karamel ve bal gibidir.
Hurma protein, diyet lifi, sağlıklı yağlar ve A, B6, C, E ve K gibi vitaminlerle doludur. Hamilelik sırasında ve sonrasında ajwa hurması tüketimi anneler ve bebekler için kan dolaşımını artırır.
SAFEVİ HURMALARI
Safevi, Medine bölgesinden gelen geleneksel bir Suudi Arabistan hurma çeşididir. Bu kırışık hurmaların koyu siyah bir rengi vardır ve boyutları orta büyüklüktedir. Lezzet tatlı iken doku yumuşak, nemli ve çiğnenebilir. Safevi hurması, yüksek üretkenliği ile bilinir, bu nedenle, safevi hurmaları, diğer birçok çeşitten (yıl boyunca) daha fazla ticari olarak bulunur.
Batı Mısır çölündeki Siwa Vahası çiftçileri 3.000 yıldır hurmaları yetiştirmek için çöldeki sudan yararlanıyorlar. Üreticiler hem taze hem de kuru hurma satıyorlar. İlk 10 yıldan sonra, her bitki yılda yaklaşık 50 kilogram üretir. Her türün olgunlaşma süresi farklıdır genel olarak Aralık ile Ocak arasında meyve verir. Üreticiler hurmaları bir kemerle ağaç gövdelerine tırmanarak elle hasat ederler.
Hudri, Suudi Arabistan’dan gelen geleneksel bir hurma çeşididir. Bu hurma diğer çeşitlerden daha ucuzdur ve koyu kahverengi bir renge ve buruşuk bir cilde sahip silindirik bir şekle sahiptir. Boyut orta ila büyük arasında değişir. Doku çiğnenebilir (ancak kuru değil), lezzet ise karamel tadına benzeyip orta derecede tatlıdır. Hurma olduğu gibi yenir veya ceviz, badem veya krema ile doldurulur. Ayrıca lif, magnezyum, potasyum ve bir sürü başka vitamin ve mineralle doludurlar.
Sukkari, Al Qassim bölgesinden gelen geleneksel bir Suudi Arabistan hurma çeşididir. Bunlar, genellikle ağızda eriyen yumuşak hurma olarak tanımlanan en tatlı ve en yumuşak hurma çeşitleri arasındadır. Tadı tatlı ve sulu iken renkleri altın rengindedir. Sukkari hurmaları enerji, doğal şekerler, lif, mineraller ve vitaminlerle doludur. Doğal tatlılıkları ve altın rengi nedeniyle genellikle kraliyet hurmaları olarak anılırlar.
Sagai, Arap Yarımadası’ndan gelen geleneksel bir hurma çeşididir ve özellikle Suudi Arabistan’da popülerdir. Bu hurmalar iki tonlu renkleriyle ünlüdür, uç kısımları altın renginde ve kuru, gövdenin geri kalanı ise kahverengi ve yumuşaktır. Sagai hurmalarının tüketimi kabızlığın giderilmesine yardımcı olur ve cinsel bozuklukların üstesinden gelmek için faydalıdır.
Mabroom, Suudi Arabistan menşeli geleneksel bir hurma çeşididir. Bu uzatılmış hurmaların açık kırmızı ila bronz bir teni ve çiğnenen ve yapışkan şeker benzeri bir dokusu vardır. Buzdolabından çıkardığınız anda değil, oda sıcaklığında tüketmeniz tavsiye edilir. Birçok kişi mabroom hurmasını hudri hurmasıyla karşılaştırır, ancak bu daha uzundur.
Cezayir’e özgü olan deglet nour, Kuzey Afrika bölgesinin tamamında tüketilen en yaygın hurma çeşitlerinden biridir. Boyutları küçük, kehribar rengindedirler ve neredeyse yarı saydam et ve tatlı, fındıksı ve karamel benzeri bir tat ile karakterize edilirler. Kuzey Afrika dışında, 20. yüzyılın başında ihraç edildikleri İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmektedir. Çay veya kahve eşliğinde tatlı bir atıştırmalık olarak sade olarak yenebilseler de, deglet nour genellikle birçok geleneksel Kuzey Afrika salatası, hamur işi ve kurabiyeye dahil edilir.