Oruç Tutmanın Sağlığa Faydaları

HaberlerSağlıklı Beslenme

Orucun sağlığa faydalarına geçmeden ruha faydalarına değinmek istiyorum. Evet oruç ruhumuzu temizlememize, aç olanın halinden anlamamız noktasında empati kurmamamıza ve daha cömert, daha yardımsever olmamıza vesile olur. Normalde bir ay ama bu yıl 29 gün süren bu mübarek ayda çoğu zaman insanlar özellikle günün ilk saatlerinde daha net düşünebildiklerini, daha üretken olduklarını ve daha iyi konsantrasyona sahip olduklarını keşfederler. İtiraf edeyim ilk saatlerde bu durumdayım ama son 2 saat modum biraz düşüyor.

Oruç tutmanın fiziksel faydalarına gelecek olursak vücut sürekli olarak yiyecekleri sindirmediğinde, derin bir arınma moduna geçer. Bu, karaciğeri, böbrekleri ve vücuttaki diğer organları temizler. Bunları biraz açacak olursak;

Kilo vermemize yardımcı olur Bütün yıl kilo vermek için bir sürü yöntemler deneriz; aralıklı oruç son zamanlarda çok revaçta olan bir yöntem. İşte oruç tutarak öğle yemeğini atlayarak ve güneş batana kadar yemek yemeyerek, ay boyunca daha az kalori ve daha az yağ tüketiriz. Bu da kilo kaybı demek oluyor, hani o çok istediğimiz:)
Düşük kan şekeri Orucun ani etkilerinden biri de kan şekerinin düşmesidir, bu aynı zamanda daha düşük kolesterol ve daha düşük kan basıncı ile sonuçlanır.
Vücudumuzu toksinlerden arındırır Biz zaten arada vücudumuza bu iyiliği yaparız. Oruç ile gün boyunca bir şey yememek veya içmemek, vücudunuzu doğal olarak detoks etmenin bir yöntemidir. Sindirim sistemimizi temizlemiş oluruz.
İştahımızı azaltır Orucumu bozduğumda su içtiğim an bir kase çorba ile doyanlardanım ki bunu bir çok insandan duymuşumdur. Aslında oruç ile bir ay boyunca, birçok insan iştahında bir azalma olduğunu fark eder. Bu çok önemli daha az yemekle doymaya alışarak midemizi de küçültmüş oluruz.
Metabolizmayı geliştirir Gün içerisinde öğün atlayarak sindirim sitemimizi dinlendirmiş olup metabolizmanızın daha verimli çalışmasını sağlarız.

RAMAZAN AYINDA NASIL SAĞLIKLI KALIRIZ?

Bu mübarek ayda kendimiz için yapabileceğimiz en büyük şey, vücudumuzu sağlıklı ve kaliteli besinlerle beslemektir. Bu, bol miktarda meyve, sebze, yağsız protein yemek ve bol su içmek anlamına gelir. Genel olarak neler yapabiliriz?

Sahuru atlamayın Uzmanlar sahura kadar uykusuz kalmamayı tavsiye ediyor. Mutlaka uyuyup uyanın ki uyku düzeniniz bozulmasın ve son yemeğinizi şafak vaktinde yediğiniz için vücudunuza daha fazla besin almış olursunuz.
Dengeli öğünler yiyin İki öğünde de yüksek lifli yiyecekler ve protein açısından zengin yiyecekler tüketin. Bu dengeli öğünler, enerjinizi yenilemenize, gün boyu zinde kalmanıza yardımcı olur.
Bol miktarda sıvı tüketin Mutlaka iftar sonrası yatana kadar ve sahur dahil en az 8 bardak su için. Bu kadar su içmekte zorlanıyorsanız ki bu konuda ben çok başarılı sayılmam sıvı ihtiyacınız için meyve veya çorbayı ihmal etmeyin. Bu arada ben bu yazıyı yazarken bu paragrafa geldiğimde bana da bir hatırlatma oldu ve dakikalardır masamda bekleyen suyumu da içtim:)
İşlenmiş gıdalar ve karbonhidratı azaltın Bu tarz yiyeceklerin vücudumuza bir faydası olmadığı gibi enerjimizi de tüketir. Büyüklerimizin dediği gibi vücuda külfettir karbonhidratlar…
Hurma ve su ile orucunuzu açın Ortalama bir hurma 31 gram karbonhidrat içerir. Bu, tüm gün oruçlu kaldıktan sonra size doğru miktarda enerji verecektir. Hurma, sindirim için yüksek lif seviyesine sahiptir ve potasyum, magnezyum ve B vitamini ile doludur. Böyle yazınca hurma için tek kişilik dev kadro da diyebiliriz…

Bol bereketli, keyifli en önemlisi de kalabalık sofralar etrafında sevdikleriniz ile toplandığınız bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle, sağlıkla ve afiyetle kalın…

Melek Demircioğlu @mlkdmrcgl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir