Türkiye’de satışta olan Indomie Noodle ürünleri için Malezya ve Tavyan’da toplatma kararı çıktı!

Haberler

Ülkemizde son dönemde tüketimi yaygınlaşan, içeriğinde başta Monosodyum Glutamat olmak üzere birçok katkı maddesini içeren Indomie markalı noodle ürünleriyle ilgili toplatma kararı alınması dünya gündemine düştü.

Endonezyalı Indomie markasının Malezya ve Tayvan’da numuneler üzerinden yapılan analizlerde ürün içeriklerinde kanser riskini arttırdığı bilinen Etilen oksit maddesine rastlandı. Endonezyalı şirket iddiaları yalanlarken, ürünlerinin güvenilir olduğunu savunuyor.

Malezya ve Tayvan’da özel tavuk aromalı çeşitlerinde tespit edilen kanserojen maddeden sonra ürünlerin toplatılmasıyla gündeme gelen firma yaptığı açıklamada; “Indomie hazır noodle ürünleri tüketim için güvenlidir. Endonezya’da Indofood tarafından üretilen tüm hazır erişteler, kodeks standartlarına, gıda güvenliği standartlarına ve Endonezya Ulusal İlaç ve Kontrol Ajansı “BPOM” tarafından belirlenen kriterlere uygun üretilmektedir. Indofoods, dünyanın en büyük hazır erişte üreticilerinden biridir ve ürünlerini özellikle popüler oldukları Suudi Arabistan ve Nijerya da dahil olmak üzere toplam 90’dan fazla ülkeye ihraç etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan konuyla ilgili açıklama yapan Endonezya Ticaret Bakanlığı yetkilisi Budi Santoso ise yerel gazetecilere ürünlerin güvenli olduğu ve Tayvan’daki düzenlemelerin “Endonezya’ya göre çok daha hassas olmasından” kaynaklı olarak bu sorunun ortaya çıktığını dile getirdi. Ayrıca Malezya Sağlık Bakanlığı’nın 2022’den bu yana farklı markalardan 36 hazır noodle örneğini incelediği ve 11 örnekte etilen oksit maddesinin tespit edildiği açıklandı. Türkiye’de de market raflarında tavuk, köri, dana aromalı çeşitleri bulunan ürünler herhangi bir ülkeden ithal edilmezken, Türkiye’de üretilerek satışa sunuluyor. Ülkemizde üretilerek satışa sunulan ürünlerde etilen oksit tespiti olup olmadığı ya da bakanlığın bu yönde bir inceleme başlatıp başlatmadığı ise henüz bilinmiyor. Kaynak: Gıda Dedektifi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir