Bayram sabahının ilk öğünü nasıl olmalıdır?

Haberler

Oruçlu geçirilen 29 günün ardından bayram sabahı yapılacak olan sabah kahvaltısı için heyecan doluyuz. Ailenin bir araya geldiği bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası hazırlamayıp, hafif bir kahvaltı ile güne başlayın ve gün boyu öğün atlamayın. Kahvaltıda muhakkak sizi gün içinde daha uzun süre tok tutacak; yarım yağlı peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve domates, salatalık, maydanoz gibi söğüş sebzeler tüketin. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun.

Bayramda kızartmalı veya ağır yemekler yerine, ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edin. Tam tahıllı veya çavdarlı ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Ramazan’da bozulan barsak düzeninizi sağlamak için bayramda posalı besinlere ağırlık verin. Posa tüketiminizi artırmak için; kuru baklagilleri, sebze ve meyveleri, kepeği ayrılmamış tahılları tüketebilirsiniz. Pirinç pilavı yerine yemeklerin yanında eğer hazırlayacaksanız bulgur pilavı veya esmer pirinçten yapılış pilavı tercih edebilirsiniz.

Azar azar ve sık sık yiyin

Normal yemek düzenine geçtiğinizde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirsiniz. 30 gün boyunca değişen beslenme düzeni sonrası fazla yemek yemenin en önemli problemi hazımsızlık ve mide problemleridir. Hazımsızlık ve mide problemi yaşamamak için, tüketeceğiniz besinleri iyi çiğneyin, azar azar ve sık sık olacak şekilde günü planlayın.

Bayramın vazgeçilmez tatları şeker, çikolata ve tatlılara dikkat!

Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edin, mümkün olduğunca çevrenin ısrarlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışın. Ziyaretler sırasında ikram edilen şeker, şerbetli tatlı ve pastanın ardından bir çay bardağı süt veya bir-iki yemek kaşığı yoğurt veya bir bardak ayran tüketerek şeker seviyenizi dengeleyebilirsiniz

Sıvı tüketiminizi artırın

Günde yaklaşık 2- 2,5 litre su için. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, şekersiz kabuk tarçın ve karanfil ile hazırlayabileceğiniz komposto gibi sıvı gıdalar ekleyebilirsiniz.

İkramlara ‘Hayır’ diyemediyseniz işte yapmanız gerekenler

Bayram kaçamaklarınızı dengelemek için sabah kahvaltısından sonra 1 saat tempolu yürüyüş yapın. Ziyaretlere giderken kısa mesafelere araçla gitmek yerine yürüyerek giderek, asansör yerine merdiven kullanarak gün içindeki fiziksel hareketinizi ve böylelikle hem günlük kalori harcamanızı arttırabilir hem de ramazanda azalmış metabolizma hızınızın da artmasını sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Medipol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir