Her Ramazan başlangıcında uzmanlara çokça sorular sorulur. Doç. Dr. Muhammed Keskin bazı konulara dikkat etmemiz konusunda uyarılarda bulunuyor.
- Hurma alırken glukoz şurubu ve tatlandırıcı var mı diye kontrol edin. Aslında bir çoğunun hurma tadını sevmesinin nedeni üstüne dökülen şekerli solüsyonlar. Hatta bazılarında şurup bile var.
- Değişik isimlerde satılan Ramazan şerbetlerini kısıtlı tutun. Sektör çok büyük ve her markanın kendi şerbeti var. Şunu bilelim, bunların çoğunun içindeki meyve oranı %10’dan az ve muazzam şeker içeriyorlar. Glukoz, fruktoz şurubu da cabası.
- Ramazan Pidesi yasaklı değil fakat Pastane Pidesi yasaklı bir ürün. Pastane pideleri ciddi miktarda margarin ve katkı maddesi içeriyor. Fırından almaya gayret edin ve az tüketin. Unutmayalım, her beyaz ekmek bize zarar.
- Protein ağırlık beslenin, iftardan sonra tatlıyı sıfırlayın desem iddialı olabilir ama en azından kısıtlı tutun. Susama ve açlık hissini azaltmış olursunuz. Meyve, ekmek, tatlı işini abartmayın. Sizi asıl susatan ve acıktıran karbonhidratlar olacak.
- Çayı açık ve iftardan sonra tüketin. Sahurda çay içecekseniz 1 bardağı geçmeyin. Ramazan ayında kahve bağımlılığınızdan kurtulmaya çalışın. Suyu bir anda ve yüksek volümde değil sık sık azar azar tüketin.
- Sahura kadar uyanık kalmayın. Uyuyun ve uyanın. Uyku düzeninizi tamamen yok etmeyin, korumaya çalışın. İftara yakın uyumamaya çalışın. Uyku bastırıyor ve yapacak bir iş bulamıyorsanız dışarı çıkın biraz yürüyüş yapın.
- Uzun süreli tokluk için et ve yumurtayı; bağırsak huzurunuz için lifli beslenmeyi; ve probiyotik olarak yoğurdu ihmal etmeyin. Huzurlu bir bağırsak huzurlu ve sağlıklı bir beden demektir.
Doç. Dr. Muhammed Keskin
@kardiyobey