Avrupa Birliği Komisyonu içinde taklit ve sahte ürünlerle mücadele eden bağımsız kuruluş OLAF, Türkiye’den ihraç edilen balların önemli bir kısmının hileli olduğu uyarısında bulundu.
OLAF’ın geçtiğimiz hafta yayınladığı araştırmada, Avrupa Birliği’ne ihraç edilen balların yarısının, özellikle şeker şurupları ve tatlandırıcılar eklenmesi suretiyle hileli olduğunu tespit ettiğini açıkladı. Araştırmaya göre Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen 15 numunenin 14’ünün kurallara uygun olmadığı tespit edildi.
Diğer yandan 16 üye ülkede farklı ülkelerden ihraç edilen 320 numunenin kontrol edildiğini açıklayan OLAF, bunlardan %46’sının Avrupa Birliği Kuralları’nı ihlal ettiğinden şüphelendikleri uyarısında bulundu. 2015 ila 2017 yılları arasında kontrol edilen numunelerde bu oranın %14 olduğu düşünüldüğünde ve son yıllarda sadece Türkiye’de değil tüm dünyada sahte bal üretiminin arttığı anlaşılıyor.
Araştırmada, Çin’den ihraç edilen 89 bal numunesi içinde %74’ünde hile karıştırıldığı tespit edilirken, Türkiye’den gelen 15 numune içinde 14’ünün kuralara uygun olmadığı tespit edildi. AB ülkelerine İngiltere, Ukrayna, Meksika ve Brezilya’dan gelen ballarda da ciddi sıkıntılar yaşandığı görüldü. Araştırma ayrıca Fransa’da alınan 21 örnekten sadece 4’ünün “gerçek bal” olduğu tespit edilirken, AB’ye yönelik bal ithalatının üçte birinin gerçekleştiği Almanya’dan alınan 32 örneğin ise yarısının hileli olduğu belirlendi.
Raporda, fiyatı düşürmek için şeker şuruplarının ilave edilmesi, katkı maddelerinin ve renklendiricilerin kullanılması veya ürünün izlenebilirlik bilgilerinin tahrif edilmesi hileli yollar arasında gösterildi. Rapora göre, Avrupa’ya bal ihraç eden 123 şirketin yaklaşık 70’inin ürününe ilave katkı koyduğu belirlendi. Rapora konu olan ihlalleri yapan firmalarla ilgili kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadı.