Bağırsak Sağlığını İyileştirmenin 5 Yolu

HaberlerSağlıklı Beslenme

Bağırsak mikrobiyomunuz, bağırsaklarınızda yaşayan bakteriler, mantarlar ve diğer mikroplar sağlığınızın birçok alanında rol oynar. Bağırsaklarınızda yaşayan çok sayıda ve çeşitli yardımcı bakteri kolonisi, vücudunuzun bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmesine, besinleri sentezlemesine, iştahı kontrol etmesine ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmesine yardımcı olabilir.

Bitkisel Gıdalar Tüketin

Bitkisel besinler, mikropların sevdiği lifleri içerir. Bu lifler bağırsaklardaki yararlı donanımları besler. Haftada en az 30 farklı bitki tüketimi, çeşitli bakteri üremesi sağlar. Lif açısından zengin taze meyve ve sebzelerle birlikte kepekli makarna, esmer pirinç ve kepekli ekmek gibi gıda tercih ederek lif alımınızı artırabilirsiniz.

Fermente Gıdalar Tüketin

Fermente besinler, içerdikleri canlılar bakteri ve mayalar sayesinde bağırsaklarınıza faydalı mikroorganizmalar sağlar. Yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi fermente besinlerin kaynağı sağlığınızı destekleyebilir. Bu besinler aynı zamanda vitamin, mineral ve besinlerle doludur. Evde veya süpermarketten fermente gıdalar satın alarak sağlıklı mikropları diyetinize alabilirsiniz.

İşlenmiş Gıdaları Sınırlayın

Yüksek miktarda işlenmiş veya ultra işlenmiş gıdaların tüketimlerini sınırlamalarınız bağırsaklarınız için önemlidir. Bu tür yiyecekler genellikle düşük lif içeriğine sahiptir ve bağırsak mikroplarını olumsuz etkiler. Bunun yerine işlenmemiş, doğal gıdaları tercih ederek lif alımınızı sağlayabilir ve sağlıklı mikrobiyomunuzu destekleyebilirsiniz.

Su Tüketimine Dikkat Edin ve Gece Atıştırmalarını Bırakın

Yeterli miktarda su içmek, bağırsaklarınız için önemlidir. Su, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Lifli gıdaları tüketirken su içerken, ayırma işlemlerini kolaylaştırma ve rahatsızlık hissini azaltır. Akşam yemeği ile kahvaltı arasında 12 saat bir boşluk bırakın.

Bağırsak Mikrobiyomunu Güçlendirmek İçin Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmak, fiziksel sağlığınızı korur. Kardiyovasküler sağlığınızı artırma, kalp ve tarama fonksiyonlarını güçlendirme, kan artırma ve kalp-damar hastalığı riskini azaltmaya faydası olur. Ayrıca, kemik hücrelerini koruyan osteoporoz riskini azaltmak, kas koruyucu ve aşınmayı azaltmak, vücut içeriğini korumak ve enerji seviyesini yükseltmek için çok gereklidir.

Evdenyiyelim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir