Türkiye’nin mısır üretiminin yüzde 12-13’lük kısmının yapıldığı Adana’da, ikinci üründe daha az su tüketen soya, ayçiçeği ve susam ekilmesi önerisinde bulunuldu.
Mısırın özellikle gıda ve yem endüstrisi açısından önemli bir bitki olduğunu söyleyen Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Türkiye’de yılda yaklaşık 8,5 milyon ton mısır üretildiğini belirtti. AA’nın haberine göre, Adana’nın bu üründe 1 milyon tonla Konya’nın ardından ikinci sırada yer aldığını dile getiren Tekin, Çukurova’daki üreticilerden çoğunun genel olarak Şubat-Mart aylarında ilk ürün olarak mısırı, bir kısmının da buğday ve patatesi tercih ettiğini aktardı.
Mayıs ve Haziran aylarında yapılan buğday, patates hasadı sonrası çiftçilerin ikinci üründe mısırı tercih ettiklerini anlatan Tekin, bu dönemde havaların sıcak olması nedeniyle suya ihtiyacın daha da arttığını söyledi. İkinci üründe çok su tüketen mısırın tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tekin, “Bu yıl iklim şartlarından dolayı yağış miktarımız az oldu. Bundan dolayı da barajlarımızın şu an için doluluk oranı iyi ama Toroslar’a kar az yağdığı için suyun geleceği açısından bazı sıkıntılar öne çıkmakta. Bu yıl hem bakanlık hem de il müdürlüğü stratejisi olarak suyu daha az tüketen ürünlerin ekilmesini önermekteyiz. Özellikle soya, susam, ayçiçeği gibi ikinci ürün ekilecek ürünlerde de yine aynı ürünleri tavsiye ediyoruz. Bizim suyumuz bize yeter miktarda, ancak kendimizi riske atmamak için daha az su kullanan ürünlere yönelmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum” dedi.
Tekin, “İlimizde ikinci ürün olarak 100 bin dekara yakın mısır ekimi yapılmaktadır. Bu rakamı ne kadar aşağı çekersek su kullanımını da o kadar azaltmış olacağız” diye konuştu. AA