Dünya’nın Gözünden 23 Lezzetli Türk Yemeği

Asırlık TariflerimizHaberlerKültür

Türk mutfağı, dünya çapında ünlü kebaplarıyla bilinse de aslında Türk yemekleri buzdağının sadece görünen kısmı. Türkiye’nin zengin ve çeşitli yemekleri, 300.000 mil karelik bir alanda yayılan Avrupa destinasyonunun manzarasına yansır.

Akdeniz Sahili’nden zeytinyağlı yemekler, Orta Anadolu’dan doyurucu hamur işleri ve doğu ile güneydoğudan hafif baharatlı tatlar… Geleneksel Türk yemekleri, özenle ve tutkuyla hazırlanan lezzetli taze malzemelere dayanır.

İşte temel kebapların ötesinde en çok tüketilen 23 Türk yemeği:

Piyaz

Türk mutfağının başlıca yan yemeklerinden biridir. Ana malzemesi kuru fasulyedir. Kuru fasulye haşlandıktan sonra soğan, sumak ve maydanoz gibi malzemeler yemeğe eklenip karıştırılır. Limon, sirke, yağ ilave edilerek tabağın hazırlanması tamamlanır.

Güneydoğu mutfağındaki piyaz, kuru fasulyesiz olarak sadece soğan, maydanoz, sumak ve sıvı yağ ile hazırlanmaktadır. Genellikle kebapların yanında garnitür veya salata olarak servis edilmektedir. Antalya’da ise tahin, sarımsak ve limon suyu karıştırılarak elde edilen sos ile servis edilir.

Ezogelin Çorbası

Özellikle Ramazan ayında her menüde yerini alan ve anlatılan efsaneye göre evlilik mutluluğu için icat edilen lezzetli bir çorba. Barak Türkmenlerinden Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruşköyünden Ezo Gelin’in adından gelir.

Şaksuka

Patlıcan, kabak, sarımsak ve acı biberden yapılan nefis bir meze

Kısır

Özellikle kadınların günlerinde hiç eksik olmayan ince bulgur, domates, salça, soğan, nane ve baharatlar ile yapılan bir salata…

Mercimek Köftesi

Kırmızı mercimek, ince bulgur ve baharatlarla yapılan popüler bir meze

Yaprak Sarması

Yaprak sarması bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir. Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır. Yapımı zor yenmesi oldukça kolaydır…

İnegöl Köfte

Galeta unu ve soğanla tatlandırılan lezzetli ızgara köfte

İskender Kebap

Döner et dilimleri, taze yapılmış domates sosu ve yoğurtla servis edilen Bursa’nın ünlü kebap çeşidi

Cağ Kebabı

Cağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum’un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Yalnız havasından mı suyundan mıdır hiçbir cağ kebabı Erzurum’daki lezzeti vermez…

Hamsili Pilav

Hamsili pilav; Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

Perde Pilavı

Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt’in en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür.

Mantı

İç Anadolu’da özellikle Kayseri’de yapılan, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemektir.

Testi Kebabı

Yenmeden önce kırılması gereken nefis bir et ve sebze yemeği

Gözleme

Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli iç malzemelerle doldurulduktan sonra, sac üzerinde odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir. Özellikle tatil köylerinde, yazın otellerde dışarıda kadınlar geleneksel yöntemlerle yapıp misafirlere ikram ederler. Önünde uzun uzun kuyruklar oluşur.

Pide

Hamur toplarından yapılan ve kuşbaşılı, kavurmalı, kıymalı, peynirli, karışık yapılan pizzaya benzeyen bir lezzet

Su Böreği

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip fırınlanarak yapılır. 19.yüzyıl Osmanlı mutfağının ünlü böreğidir.

Simit

Türkiye dahil olmak üzere Orta Doğu ve Balkanlar’da yaygın olarak tüketilen bir çeşit gevrek ekmek. Kervanlarda yolculuk yapanların atıştırmalık olarak yanlarına aldıkları simitleri, yol boyunca karşılaştıkları kişilere “Simiti’den” aldıklarını söyledikleri için, bu halka şeklindeki yiyeceğin adı simit olarak kaldı.

Lahmacun

Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve isot gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir çeşit içli pidedir. Türkiye’nin doğu illerinde yaygın olan lahmacun, 1960’lardan sonra tüm ülkeye yayılmıştır. Lahmacun Şanlıurfa’da soğanlı, Gaziantep’te sarımsaklı, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır.

Çiğ Köfte

Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir

Baklava

Birçok ulus tarafından da sahiplenilen baklava zamanla Topkapı Sarayı’nda bugünkü halini almıştır. 40 kat açılan İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Özellikle bayramların, düğünlerin, büyük davetlerin olmazsa olmazıdır.

Dondurma

Salep ve sakızdan yapılan nefis Türk dondurması

Lokum

Türkiye’ye ziyarete gelenlerin giderken hediye olarak almayı ihmal etmedikleri, gül suyu, fıstık ve diğer aromalarla tatlandırılan, lezzetli Türk lokumu…

Ekmek Kadayıfı

Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur.[

Listemize sizin de eklemek istediğiniz lezzetler olursa yorumlara yazabilirsiniz.

İçerik Evdenyiyelim editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir