Besin etiketlerini okumanın önemini vurgulayan Harvard eğitimli bir beslenme uzmanı olarak, satın aldığımız yiyeceklerin içinde gizlenen toksik katkı maddeleri hakkında pek çok insanın farkında olmadığına dikkat çekmek istiyorum. Bu katkı maddeleri, sizi gerçekten acıktırabilir ve duygusal yeme alışkanlıklarınızı kötüleştirerek beyninizi etkileyebilir.
Dikkat etmeniz gereken bu zehirli gıda katkı maddeleri şunlardır:
Monosodyum glutamat (MSG)
Pek çok aromalı gıda ve hazır yemeğe eklenen MSG, pankreasınıza antagonize ederek daha fazla insülin salgılamasına neden olabilir. Bu hormonal reaksiyon, kendinizi daha aç hissetmenize yol açar.
MSG, diyabet ve obezite ile ilişkilendirilmiş ve hatta beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasına ve potansiyel olarak hücre ölümüne neden olabilen bir eksitotoksin olarak kabul edilmiştir.
Rafine Un
“Rafine” kelimesi unda, kepeğin ve özün çıkarıldığı, ürünlerin raflarda daha uzun süre dayanmasını sağlayan bir modifikasyon sürecini ifade eder. Ancak, bu işlem doğal olarak bulunan vitaminleri, mineralleri ve diyet lifini de ortadan kaldırır. Özellikle beyaz un, kan şekeri seviyesini hızla yükselterek insülin salgısını artırır ve ardından düşmesine neden olur. Bu reaksiyon sizi hızlıca aç hissettirir, bu da simit veya tost gibi yiyeceklere olan isteği açıklar.
Rafine Şeker
Beyaz şeker, vücutta rafine una benzer bir şekilde çalışır. Kan şekerinizi hızla yükselterek ve ardından düşürerek şeker isteğinizi şiddetlendirebilir. Şeker tüketmeye başladıktan sonra durdurmak zor olabilir. Kısa süreli bir enerji artışı sağlar ve dopamin salınımı nedeniyle vücutta bir enerji patlaması yaratır.
Özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi bir rafine şeker türü, normal metabolizmanızı bozar ve leptin salınımını yavaşlatabilir. Leptin, “doyum” hormonu olarak bilinir.
Glüten
Glüten, buğdayda bulunan bir protein olup özellikle işlenmiş gıdalarda bulunur. Rafine edildiğinde, bazı insan gruplarında oldukça iltihaplı olabilir ve bağırsakları tahriş edebilir. Glüten içeren ürünlerden bir ay boyunca kaçınmak iyi bir yöntem olabilir. Nasıl hissettiğinizi gözlemleyerek ve isteklerinizi kontrol altına alıp almadığınızı not ederek glüten duyarlılığınızı anlayabilirsiniz.
Polifenoller En İyi Arkadaşınız Olabilir
Polifenoller, sağlığı geliştirici özellikleri olan bir mikro besin türüdür. Kan dolaşımınızı ve toksinlerinizi temizlemede önemli rol oynar ve açlık ve sağlıksız katkı maddeleriyle dolu gıdalara karşı istekleri kontrol etmenize yardımcı olur.
Polifenol içeriği yüksek olan bazı sevdiğim yiyecekler şunlardır:
- Avokado
- Çilek
- Brokoli
- Kirazlar
- Turunçgiller
- Kahve
- Keten tohumu
- Bitter çikolata
- Sarımsak
- Baklagiller
- Mango
- Fındık
- Zeytin
- Soğanlar
- Kekik ve diğer birçok bitki ve baharat
- Kabak
- Ispanak
- Yeşil çay
Polifenoller, kan şekeri seviyenizi düzenlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, daha besleyici bir diyet için polifenol içeren yiyecekleri tüketmek önemlidir. Harvard Beslenme Uzmanı; Dr. Amy Shah,